Araştırma

Moleküler Mikrobiyoloji Laboratuvarının araştırma alanı, antimikrobiyal aktiviteye sahip sızma zeytinyağı (EVOO) ve biberiye ekstraktındaki fenolik bileşikler gibi doğal bileşikler kullanılarak gıda kaynaklı ve hastane kaynaklı yaygın patojenlerin ortadan kaldırılmasıdır.

Mevcut araştırma konularımız, bazı bitkisel fenolik asitlerin Listeria monocytogenes, Salmonella enteritidis ve E. coli O157:H7 gibi gıda kaynaklı patojenler üzerindeki antimikrobiyal aktiviteleri hakkındadır. Fenolik asitlerin etki mekanizmaları hala çözülmeyi beklemektedir, ancak hücre zarının araştırma için olası hedeflerden biri olabileceği varsayılmaktadır. Fenolik asitler ile hücre arasında bazı fiziksel etkileşim(ler) olduğunu kanıtlamayı ve bu etkileşim(ler)in doğasını tanımlamayı amaçlamaktayız. Araştırmamızın sonuçları gelecekte yeni nesil antimikrobiyellerin keşfine ve kullanımına öncü olabilir.

Ayrıca, özellikle antibiyotiğe dirençli bakteri türlerinin neden olduğu cerrahi alan enfeksiyonlarını önlemek için ameliyatlarda kullanılan gözenekli polimerlerin, ameliyattan sonra uygulanan antibiyotikleri desteklemek amacıyla fenolik antimikrobiyal maddelerle infüzyonuna odaklanmaktayız. İnfüze edilen polimerlerin MRSA, E. coli, S. epidermidis, P. aeruginosa gibi bilinen bakteri türleri üzerindeki etkilerini araştırmaktayız. Antibiyotik aşılanmış gözenekli polimerlerin bakterisidal özelliklerinin, polimere fenolik asitler de aşılandığında mekanik dayanımla birlikte geliştiğini kanıtlamayı amaçlıyoruz.